Получи я заради стремежа си да укрепва многостранното сътрудничествоГенералният секретар на

...
 Получи я заради стремежа си да укрепва многостранното сътрудничествоГенералният секретар на
Коментари Харесай

Гутериш удостоен с наградата Карл Велики

  Получи я заради устрема си да укрепва многостранното съдействие
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който получи през днешния ден премията " Карл Велики ", прикани за основаване на обединена Европа, с цел да се избегне нова Студена война, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция. 

Ако желаеме да предотвратим нова " Студена война ", сходна на конфликта сред американския и руския блок в предишното, и да създадем същински многополюсен ред, се нуждаем от Обединена Европа, съобщи генералният секретар в град Аахен, където получи премията, с която е почетен поради устрема си да укрепва и развива многостранното съдействие. 

" Като общоприет секретар на Организация на обединените нации в никакъв случай не съм усещал потребността от мощна и обединена Европа толкоз ясно, колкото сега ", акцентира Гутериш пред събралите се, измежду които беше и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Според Гутериш е пристигнал моментът в Европа да се възвърне доверието сред народите и политическите институции. Континентът би трябвало да се оправи с три провокации: климатичните, демографските промени и цифровите промени. 

Генералният секретар на Организация на обединените нации стана 61-ият притежател на интернационалната премия " Карл Велики ". Тя се връчва от 1950 година на лица и институции, които са дали забележителен принос за европейското единение. Миналата година тя беше връчена на френския президент Еманюел Макрон.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР